• kör säkert med Continentaldäck

Mönsterdjup och beteckningar

När det är dags att byta däck brukar en rad frågor dyka upp. Här kommer information och svar på de vanligaste frågorna. Har du något annat du undrar över så ta kontakt med oss.

Mömsterdjup vinterdäck:
enligt rekommendation. 5-6 mm
enligt lag minst 3 mm

Mönsterdjup sommardäck:
enligt rekommendation minst 3-4 mm
enligt lag minst 1,6mm

Dåligt mönsterdjup skapar lättare farliga situationer i trafiken som vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Därför är det viktigt att kontrollera mönsterdjupet på dina däck för att se när det är dags att byta ut dem! Kom in till oss om du är osäker!

Vinterdäckslagen:

Vinterdäcken skall vara på enligt lag  från 1 december - 28 februari
- enligt väglag får man ha dom på från 15 oktober - 15 april

Sommardäcken skall vara på enligt lag  senast 15 april
- enligt väglag får man ha dom på mellan 1 mars - 30 november

http://www.regeringen.ax/infrastruktur-kommunikationer/trafiksakerhet/dack

 

Här redogör vi för några beteckningar:

RF
Är en förkortning för Reinforced och visar att däcket är förstärkt.

XL eller EL
Betyder Extra Load och är en speciell märkning för förstärkta däck. Däcket är konstruerat för en fyra enheter större tillåten belastning (belastningsindex)

FR
Står för fälgkantsskydd.

ML
Betyder trottoarkantsribba och är ett skydd mot skador av däckets sidor.

M+S
Märkning för vinterdäck. Kan även innefatta vissa typer av terrängdäck. Betyder Mud and Snow.

Temperature A
Märkning för däck som bygger upp mindre värme vid körning än däck märkta med B eller C

TL
TubeLess, det vill säga däck utan slang.

AWD/4WD
Betyder All Wheel Drive och Four Wheel Drive. Bilen har drivning på alla fyra hjulen, antingen konstant eller via manuell/automatisk inkoppling.

Mönsterdjup
Ett nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på 9-10 millimeter medan ett sommardäck har 7-8 millimeters mönsterdjup. Mönsterdjupet mäts alltid på däckets mest slitna ställe. För litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning påtagligt och försämrar även bromsförmågan på våt vägbana.

Hastighetsindex
Däck har en bokstav som berättar hur hög hastighet de maximalt får utsättas för. Hastighetsindex och belastningsindex är starkt förknippade med varandra. För att tolka bokstaven finns en särskild tabell. Med tabellens hjälp kan angivet hastighetsindex översättas till km/h. Några exempel: Q = 160 km/h S = 180 km/h T = 190 km/h H = 210 km/h V = 240 km/h W = 270 km/h

Belastningsindex
Däcket är märkt med den maximala belastningen som det får utsättas för vid den hastighet som hastighetsindexet anger. Denna märkning kallas belastningsindex eller LoadIndex (LI). Markeringen brukar stå tillsammans med däckets dimension och hastighetsindex, exempelvis 195/65 R15 91H. Det finns särskilda tabeller för att översätta siffran för belastningsindex. Här får du några exempel: 81 = 462 kg 82 = 475 kg 83 = 487 kg 84 = 500 kg 91 = 615 kg

Bultcirkel
Begreppet bultcirkel talar om hur många bulthål fälgen har samt diametern mellan bulthålen. Bultcirkeln anges ofta som 5/100, vilket betyder att fälgen har 5 bulthål med 100 som cirkeldiameter.

Rotationsriktning
På vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning. För att få nytta av däckets tänkta egenskaper är det viktigt att montera däcket/hjulet så att pilens riktning överensstämmer med bilens rullriktning. Pilen ska alltså peka åt det håll som hjulet roterar när du färdas i bilens körriktning (framåt).

Traktion
Traktion är däckets förmåga att gripa tag i marken/vägen och flytta bilen framåt.

DOT-Nr (Department of Transportation) ger information om tillverknings datum.
Tidigare kunde man bara konstatera om däcket var från 90 talet, om det var märkt med en trekant var det från (80 talet). De båda första siffrorna står för produktions veckan, de sista två för året. Numret är fyrsiffrigt, de två första siffrorna anger veckans nummer, de två sista anger året. Exempel: Talet 0100 betyder att däcket producerades den första veckan år 2000. 

Kontakt

Rollic AB

Karlbergsvägen 2
AX-22100 Mariehamn

Telefon: +358 (0) 18 23611

Öppettider

Måndag - fredag
08.00 - 17.00

Lördagar
Stängt

Boka tid

Behöver du nya däck?
Eller behöver dina befintliga däck
balanseras? Vi gör det mesta!

Klicka här för att boka en tid!